Kössi Kenguru
Kössi KenguruHistoriaHahmotInfoKuvagalleriaPeliTekijät
 
Tyhjätaskut (1967)
Tyhjätaskut (1976) oli viimeinen animoitu Kössi, jossa sankari kuvattiin kolmiulotteisesti.
Etusivu Etusivu
Kössi Kenguru
Nykyinen Kössi on täysin kaksiulotteinen ja hyvin geometrinen hahmo.

Historiikki - Elokuvat - Sarjakuva

Kössi Kenguru vuosien varrella

Kössi Kengurun isä ja luoja, animaatiotaiteilija Heikki Prepula, toi Kössi Kengurun ensimmäisen kerran suurelle yleisölle nähtäväksi mustavalkoisessa animaatiossa "Kössi Kenguru pohjolassa." Tämä kolmekymmentäminuuttinen animaatio valmistui vuonna 1967 ja esitettiin TV2:ssa. Yhteistyökumppanina Tamvisiossa (jonka Yleisradio osti 1964) ja sittemmin TV2:ssa toimi lastenohjelmien päällikkö, Pertti Nättilä, joka ehkä paremmin tunnetaan Ransu-koiran luojana ja äänenä. Yhteistyö television kanssa kesti yli 15 vuotta, jona aikana syntyi kuusi 30 minuutin kestoista Kössi Kenguru -animaatiota. Elokuvat esitettiin alunperin viiden minuutin jaksoina sunnuntai-aamuisin Pikku Kakkosessa.

Animoinnin kuvaaminen oli ja on edelleen hyvin aikaa vievää. Tästä johtuen hahmon valintakriteerinä oli, että se olisi helposti animoitavissa. Koska pomppiva hahmo oli helpompi animoida kuin kävelevä, oli valinnan oltava Prepulan mukaan kenguru, jänis tai hyppyrotta. Kenguruun animaatiotaiteilija päätyi, koska se oli harvinaisempi animaatiohahmona.

Kössin syntymisen aikoihin, 60-luvun loppupuolella, Heikki Prepula toimi sanomalehden kuvataide-esittelijänä ja -arvostelijana. Tuolloin vallitsi kuvataiteessa voimakas konkretistinen suuntaus, joka oli nähtävissä mm. maalausten värikkäiden geometristen pintojen sommitelmista. Tämä toi oman osansa Kössiin: ensimmäinen Kössi Kenguru (Kössi Kenguru pohjolassa, 1969) oli kaksiulotteinen paperileikkeistä tehty hahmo.

Kaksiulotteisen hahmon kehitys jatkui noin kymmenen vuoden ajan. Kössi alkoi vuoden 1978 Veturi-animaatiossa saada tämänhetkisen animaatiomuotonsa, vaikkakin joitain pyöreitä muotoja siinä vielä esiintyi. Myöhemmissä animaatiossa on tämä "Veturissa" saavutettu muoto vakiintunut ja Kössistä on tullut animaatioissa täysin kaksiulotteinen, lähes geometrinen hahmo. Tätä kaksiulotteista Kössiä voi tarkastella vain sivulta päin.

1970-luvulla nähtiin myös kolmiulotteinen versio Kössistä, jota kykeni tarkastelemaan eri kuvakulmista, esimerkiksi suoraan edestä. Tämän hahmon oli mahdollista liikkua pystyakselinsa ympäri eri asentoihin. Viimeisen kerran kolmiulotteinen Kössi näkyi animaatiossa seikkailussa "Kössi Kenguru ja tyhjätaskut" vuonna 1976. Tämän jälkeen animoitu Kössi on ollut puhtaasti kaksiulotteinen. Kolmiulotteinen Kössi kuitenkin jatkoi eteenpäin 4-rivisen ja myöhemmin 2-rivisen sarjakuvan muodossa Me-lehdessä vuosina 1973-1990. Toistaiseksi viimeisen kerran näimme kolmiulotteisen Kössin joulukuussa 1990.

Lyhytelokuvien muodossa Kössi Kenguru kuitenkin ilahduttaa meitä vielä. Elokuva Uninen kurpitsa valmistui vuonna 2003.< Copyright : TTVO>